6 tips för motivation och ökad produktivitet vid hemarbete

Har du precis som jag behövt jobba hemifrån sen covid-19 kom till Sverige? Jag har haft hemmaplugg/hemarbete sen den 11 mars 2020. Det är snart ett år sedan jag hade "normala" rutiner, där jag satt på kontor 8-17. Det finns verkligen för och nackdelar med båda delarna. Till exempel är det superskönt för man kan slänga igång en maskin tvätt, jobba i mjukisar och kolla på någon serie på lunchen. Dessutom slipper du gå ut tidigt på morgonen när det är riktigt äckligt väder ute och du slipper trängsel i kollektivtrafiken. Alla dessa delar ser jag som positiva. Däremot finns det otroligt mycket nackdelar också (enligt mig det vill säga). Det blir en avsaknad av det sociala, en tappar rutiner, motivation och inte bara jobbet blir lidande utan även ens psykiska välmående. Men efter några månaders hemarbetande så har jag identifierat hinder som distraherar mig och skapar problem med min motivation, vilket ledde till att jag även hittat några saker som faktiskt fungerar för mig med att bli mer produktiv och må bättre.

1. Gå på promenader. Det här har jag gjort sedan jag började med att arbeta hemifrån redan i mars. Nu har det visserligen blivit lite av och på (det är inte lika lockande att gå ut på prommis i regn). Men oavsett väder så hjälper det verkligen. Det gör verkligen skillnad. Det kan vara en promenad på en kvart, det kommer oavsett göra skillnad. Frisk luft hjälper verkligen till både motivation och framförallt att få energi. Senast igår pratade jag med min chef om att jag är ovan med heldagar av möten och att det faktiskt är svårt för mig att koncentrera mig. Jag blir lätt trött, seg och okoncentrerad. Han rekommenderade mig att hädanefter använda några riktigt bra hörlurar och gå på promenad på de möten där man inte behöver presentera något utan det endast förs diskussioner. Så nästa vecka ska jag testa mig på det också och se om det går bättre.

2. Ha rent runtomkring dig. Det här kanske är väldigt individuellt och kanske inte är ett problem för övriga hemarbetare, men det har verkligen varit ett enormt problem för mig. Om min lägenhet är stökig eller smutsig så tappar jag fokus på jobbet och känner att jag bara "måste" dammsuga. Bara "måste" vika undan mina kläder i sovrummet för att kunna släppa det och ha fokus. Att ha stök runt omkring mig, som kan sticka i mina ögon när jag blivit seg under arbetsdagen lärde jag mig redan i våras var ett problem för min del. Så nu ser jag till att ständigt ha undanplockat och rena ytor så det inte blir störningsmoment under arbetstiden.

3. Disponera din tid väl. På mitt nya projekt har jag mycket möten och på de så kan jag inte planera eller disponera min arbetstid, men de minuter/timmar jag inte har möten så vill jag verkligen göra det mesta av tiden. Och det jag har märkt fungerar för mig är att bestämma att jag ska sitta 45 minuter (sätter timer) oavbruten tid, inga sociala medier, inget sådant. Utan endast arbete. Sedan tar jag en paus. Det kan vara från 5-15 minuter. Efter pausen sätter jag en ny timer. Det har gjort att jag enklare kan fokusera och motivera mig till att jobba för att jag får en paus snart. Använde även den här metoden när jag tentapluggade på universitetet. Läste även för några veckor sedan om en liknande metod men den innebar att avsätta 10 minuter för ökat fokus. Låter den intressant kan ni kika på den här (nr. 5).

4. Gör en daglig checklista. Jag gör en överkomlig checklista på saker jag vill åstadkomma varje arbetspass. Det ska verkligen vara en lista med saker du vet med säkerhet att du kan bocka av på den dagen. För annars kan checklistor bli till stressmoment. Jag sätter aldrig stora mål, utan bryter i sådana fall ned en arbetsuppgift i små block av många uppgifter. Självklart kan vissa uppgifter vara mer krävande än att du kan bränna av den på ett arbetspass. Men just därför kan man sätta en gräns på hur långt man ska ha kommit till dagens slut. Det har gjort att jag alltid lyckas bocka av dagens checklista, och ibland till och med kommit ytterligare lite längre, vilket skapar en tillfredsställelse i att man har varit produktiv. För mig skapar det både motivation men ger mig även ett tydligt fokus på var jag ska börja och vad som är prioriterat.

5. Sätt gränser. Försök att separera jobb från fritid med tydliga markörer. Det kan vara att gå på promenad före och efter jobbet så det känns som en början och ett avslut. Försök undvika att arbeta från sängen (hur mysigt och skönt det än kan vara). Jag har blivit mycket mer produktiv sen jag började arbeta vid matbordet istället för sängen eller soffan. Det händer dock fortfarande att jag vissa dagar tillslut glider ned med en kopp kaffe och min dator i sängen. Men försök att undvika det. Arbeta dina "vanliga" arbetstider, så du inte låter det dra över för sent på kvällen (bara för att det är möjligt) och att den inte "gör intrång" på din fritid.

6. Försök ha fika eller lunchdate med kollegor/vänner. En avsaknad av det sociala kan verkligen påverka en. Jag brukar försöka gå på prommis/äta lunch med mamma eller pappa som båda jobbar i närheten av där jag bor eller ha en fika med någon kollega över skype/teams/meet där vi diskuterar annat än jobb (ibland blir det jobb också haha, svårt att undvika). Det hjälper verkligen med att minska känslan av att man arbetar ensam. Jag lyckas inte med detta alla dagar i veckan, vissa veckor hinner jag inte alls. Men de veckor där man får ihop det så hjälper det verkligen! Det är viktigt att känna samhörighet med sina kollegor, framförallt i dessa tider. För mig ökar det inte bara min motivation utav ger mig också energi i en annars något gråaktig arbetsdag.

Länkar till fler tips om exempelvis belöning och om att införa restid! Så skönt att äntligen publicera det här inlägget. Jobbat med det ett tag för ville verkligen ge mina absolut bästa tips. Nu när jag jobbat hemifrån i snart ett år så kändes det skönt, för dessa är verkligen det som fungerar för mig i alla fall.

Gillar

Kommentarer

brandebymaddes
brandebymaddes,

Perfekt inlägg i dessa tider, verkligen. Det är ju svårt att hitta motivationen ibland, men jag ska absolut testa några av dessa tips som jag själv inte gör idag 😃 Fantastiska tips, tack! <3

nouw.com/brandebymaddes
mathildaheimer
mathildaheimer,

Så himla bra tips! Att ta promenader gör mycket och det är viktigt att hålla sig aktiv och hjärnan mår bra av det <3

nouw.com/mathildaheimer
isabylund
isabylund,

Verkligen bra tips!! Har så svårt att ha diciplin när jag pluggar hemifrån, kan tänka mig hur svårt det är med jobb också..

nouw.com/isabylund
Livetidubai
Livetidubai,

Intressanta tips och perspektiv från någon som jobbar hemifrån! Det är verkligen en stor förändring där man behöver ställa om och hitta andra vägar som funkar i vardagen och jobbet.

nouw.com/livetidubai
beattriicee
beattriicee,

Underbara tips jag verkligen kan ha nytta av nu, trots att jag inte jobbar behöver man jobba med hemsidor och då gäller det att sätta gränser osv! 😍 Uppskattar inlägget! 🙌🏽

nouw.com/beattriicee
oliviamalm
oliviamalm ,

Så himla bra tips!! 😊

nouw.com/oliviamalm
Desireekujala
Desireekujala,

Så himla bra tips!! Nr 1 och 4 är något jag gör och det hjälper så mycket! <3

nouw.com/desireekujala
celinelundqvists
celinelundqvists,

Andra måste jag verkligen bli bättre på haha mitt skrivbord är kaos! Så bra tips! Behövs verkligen!

nouw.com/celinelundqvists
amaliev
amaliev,

Herlige tips! Jeg kjenner det blir så godt å få komme tilbake i jobb og rutiner igjen neste uke!🤩

nouw.com/amaliev