Saker vi gjorde i Amsterdam

Har varit Amsterdam två gånger. Första gången så var jag där med en tjejkompis och vi bodde hos hennes au pair familj och festade rätt mycket.

Men andra gången jag var där, så satsade vi främst på mycket sightseeing och god mat. Här är lite tips på vad vi gjorde som jag rekommenderar många att besöka om man väl är där.

Eftersom vi var där i början av januari så var Amsterdam Light Festival igång. Då kan man åka en båt och kolla på konstverk i ljus som visas i kanalerna eller vid sidan av de. Tror den är igång mellan november till januari så är man där någon gång i den perioden så tycker jag den är värd en liten titt. Alla verk var inte så mindblowing som jag trodde att de skulle vara men det fanns ett par superfina så tyckte det var värt det. Dessutom var det mysigt att åka båt på kanalerna.

Måste säga att jag verkligen uppskattar museum i Amsterdam. Jag gillar att alla får en egen apparat som man "blippar" mot olika punkter i museet för att höra en guide om det rummet, verket osv. Tycker det var supersmidigt och intressant och så.

Vi var på Red Light Secrets (tillsammans med halva Amsterdam. Kön dit var alltid enorm), men det var superintressant. Den ligger ju i red light district och där får du höra verkliga historier om hur det är att jobba där och verkligen se den råa verkligheten. Man får ju inte fota och sånt så därför har jag endast foton utanför museet, men det är verkligen värt ett besök tycker jag!

Vi var även på Anne Franks Huis (eller museet). Det var gripande att vara där verkligen. Att se den verkliga miljön, och höra historierna mer djupgående. Jag vet att jag läste hennes dagbok i ett skolprojekt i typ 9an (visserligen på svenska då tror jag) men det här var något annat. Rekommenderar verkligen!! Den här bokade vi i förtid för att det är så pass populärt att det sällan finns plats om man inte förhandsbokar. Däremot rekommenderar jag er att inte göra misstaget jag gjorde i att ha en klänning på sig. När man går i de smala gångarna och upp och ned för trapporna så står det mängder med folk under och väntar och jag fick verkligen "kämpa" med hur jag gick, då jag inte ville att alla skulle se min rumpa haha. Men det är såklart kanske inte något som stör alla. Men för mig personligen kände jag att det var fel dag att välja klänning, just as a sidenote.

Den tredje bilden är tagen utanför på Rijksmuseum. Vi var aldrig där inne. Då vi endast var i Amsterdam på en weekend så hann vi inte allt vi ville. Men jag ville iallafall se huset och området runt Rijksmuseum då jag hade hört mycket om det så kan inte tala någonting om museet i sig.

Vi passade även på att besöka "Heineken Experience". Det är där Heinekens ursprungliga bryggeri (tydligen har det flyttat det relativt nyligen, men förut bryggde de i det här huset). Här får man lära sig allt om ölens ingredienser, process och slutligen får man då provsmaka. Det var faktiskt ett superbra "museum"! Tycker det var en bra blandning av att lära sig saker samt att få provsmaka, lukta och testa saker. De hade även fotomaskiner som tog roliga bilder, man fick möjlighet att få en Heineken flaska med sitt eget namn på och även tävla i upphällning av Heineken ur fat. Jag har aldrig förut hällt med fat och jag var pissdålig men oavsett var det superkul! Om man gillar öl och vill ha en rolig upplevelse så rekommenderar jag att ta sig en stund att uppleva denna. Man får även dryckesbiljetter så man kan få ut två öl att dricka efter guidningen är över.

Slutligen är det mat och dryck. Vi åt fantastiskt mycket härlig mat och dryck. Vi gick på en "hemlig" restaurang och åt supergod mat. Vi åt god mat och drack roliga drinkar på Kampai och sen spenderade vi en hel kväll på cocktailbaren The flying dutchmen (som jag redan nämnt i tidigare inlägg). Utöver det fikade vi några gånger för att fly regnet och det var supermysigt det med. Mat och dryckesmässigt hade vi en superbra upplevelse genomsnittligt tycker jag. Vi fick ändå mycket mat och dryck för våra pengar och vi är ju riktiga restaurangmänniskor så det är viktigt att man får bra matupplevelser på en resa.


Självklart finns det massa fler saker man kan göra i Amsterdam och utöver detta gick vi ju runt på sightseeing (på egen hand) i staden, shoppade en hel del och bara upplevde Amsterdam så gott vi kunde. Det här var bara några förslag på vad man kan passa på att göra i Amsterdam om man åker dit.

Gillar

Kommentarer